top of page
קלסטרופוביה
קלסטרופוביה
קלסטרופוביה היא פחד ממקומות קטנים וסגורים. רוב האוכלוסיה לא תרגיש נוח במקומות קטנים במיוחד או במקומות סגורים וחסרי איוורור אבל בין 5-10% מהאנשים סובלים מקלסטרופוביה - הפרעת חרדה עזה שמתבטאת בפחד מחנק וחרדה מחוסר היכולת להימלט. המונח קלסטרופוביה נובע משילוב של שתי מילים - קלאוסטרום - לכוד, פוביה - פחד.
מצבים ומקומות שמעוררים קלסטרופוביה
מי שסובל מקלסטרופוביה יחשוש מחדרים קטנים ונעולים, ממרתפים ומערות, מנהרות, מעליות , רכבות ואוטובוסים צפופים וגם מבדיקות רפואיות במכשירים שמגבילים את המרחב שלנו(כמו מכשיר MRI) או על כסא רופא השיניים ואפילו מצווארונים צרים ולוחצים. גם עמידה בתור בחנות או בפקק בכביש עלולה להחוות כהגבלה ביכולת התנועה שלנו ולעורר את הפחד. ההימנעות מהמצבים מעוררי החשש מגבילה את התפקוד היומייומי שלנו ומחמירה את הקלסטרופוביה. רק מעטים פונים לטיפול.
קלסטרופוביה היא פחד לא רציונלי. רוב האנשים הקלסטרופובים שמוצאים את עצמם סגורים בחדר קטן בלי חלונות יודעים שהם לא בסכנה והם עדיין יהיו מבועתים בלי לדעת למה. קלסטרופוביה עלולה לפגוע באיכות החיים שלנו - אם לא נוכל לעלות במעלית למקום העבודה שלנו, אם נהיה חייבים לעלות במדרגות לדירה שלנו שנמצאת בקומה גבוהה, אם נימנע מנסיעה בקרון רכבת צפוף או באוטובוס בשעות הלחץ, אם נמנע מטיסות במטוסים החרדה רק תלך ותחמיר ותגביל אותנו יותר ויותר. הימנעות מבדיקות אצל רופא השיניים או טיפול שיננית בגלל קלסטרופוביה עלולים לפגוע בבריאות השיניים שלנו. הימנעות מבדיקות MRI עלולה לפגוע במצבנו הבריאותי הכללי.
סימפטומים של קלסטרופוביה -
התסמינים של קלסטרופוביה עלולים לכלול קוצר נשימה ותחושת חנק, לחץ בצוואר, היפרוונטילציה, רעד בלתי נשלט, יובש בפה, כאבי בטן, דופק ולחץ דם מוגברים, הזעה ועוד. התקפת פאניקה מלאה עלולה להופיע.
סיבות לקלסטרופוביה -
חוקרים משערים שקלסטרופוביה עלולה לנבוע מהקטנה של האמיגדלה. האמיגדלה היא אבר קטן במוח שאחראי בין השאר על התניית הפחד והפעלה של תגובת הילחם או ברח. התגובה מופעלת כשגירוי מקושר עם סיטואציה מאיימת. מידת העוררות הפיסית שלנו, קצב הנשימה, לחץ הד הדופק, קצב שיחרור האדרנלין כולם יתגברו כשהאמיגדלה תזהה איום. במקרה של קלסטרופוביה האמיגדלה תיכנס לפעולה כשנחשוש ממקום סגור או הגבלת תנועה וחנק.
הסבר נוסף להיווצרות קלסטרופוביה היא התנייה קלאסית - כשהמוח יוצר קישור בין מרחב תחום וסגור לבין סכנה. זה עלול לקרות כתוצאה מנסיון טראומטי - אם נתקעתי במעלית בעבר אני עלול לפתח קלסטרופוביה, אם סגרו אותנו בילדות בחדר חסר חלונות או אפילו במרתף כצורת הענשה, או שנסגרנו בטעות בתוך ארון קטן בלי יכולת לצאת.
יתכן שקיים בקלסטרופוביה גם מרכיב של פרהדיספוזיציה גנטית - תאי המוח של חלקנו מחווטים כך שיטו לפחד ממה שהיה אבולוציונית מסוכן בשבילנו ומקומות קטנים וסגורים בלי יכולת להימלט היוו סכנה בעבר. כמו שפחד מנחשים זו פוביה שלא נולדנו איתה אבל קל לנו מאוד ללמוד ולרכוש אותה, כך גם קלסטרופוביה עלולה להיות פרהדיספוזיציה שנולדנו איתה וטריגר מסוים הפעיל אותה לכדי פוביה קבועה.
טיפול בקלסטרופוביה -
הטיפול ב CBT המומחים לטיפול בחרדה מבוסס על שילוב של טיפול קוגניטיבי עם טיפול התנהגותי. בשלב הראשוני נבצע הערכה - המטופל יספר על עצמו ומדוע היגיע לטיפול. נבצע בדיקה משותפת איך המחשבות הרגשות וההתנהגויות תורמים לקלסטרופוביה. ננסה לברר אם אנחנו יכולים לזהות אירוע מפעיל לקלסטרופוביה. במסגרת הטיפול הקוגניטיבי נבדוק את דפוסי החשיבה שלנו ואת המחשבות האוטומטיות שלנו. ננסה לבדוק אפשרות לתיקון דפוסי החשיבה. האם המחשבות האוטומטיות שלנו בהכרח מדוייקות ונכונות או אולי חלקן שגויות - אולי יש אפשרות שהמעלית לא תתקע ? אולי בדיקת ה MRI לא תסתיים באסון ולא ניתקע במכשיר ללא יכולת לצאת ממנו ? אולי נוכל להיכנס למנהרה לשטיפת מכוניות ולא נתקע באמצע. וגם אם ניתקע בסופו של דבר נצא משם ללא פגע, אולי בחדר הסגור שאנחנו נמצאים בו לא נעים לנו במיוחד אבל לא ניתקע בו ללא יכולת להיחלץ ? אולי נוכל לעבור בשלום את המנהרה הארוכה מתחת לכביש ?
בשלב הטיפול ההתנהגותי יערוך המטופל מדרג של איומים - לדוגמא - כניסה למנהרה במכונית 50, כניסה למעלית גדולה 75
,כניסה למעלית קטנה וצפופה 90.
ולאחר מכן בליווי המטפל ובהדרגה ינסה לחוות את הסיטואציות המאיימות. רק כשסיטואציה מסויימת הופכת לכמעט בלתי מאיימת נעלה במדרג. בד בבד נלמד נשימה נכונה וטכניקות הרגעה. בעבודה משותפת וצמודה של המטפל והמטופל אפשר בהחלט להשיג שיפור בתסמיני הקלסטרופוביה ואף הכחדה מוחלטת שלה.
סרטון קלסטרופוביה
bottom of page