top of page

טיפול בדיכאון

דיכאון

מה זה דיכאון ?

כולנו עצובים לפעמים וכולנו חווים תקופות בהן מצב הרוח שלנו פחות טוב. אבל בניגוד לתחושת עצב חולפת דיכאון הוא מצב רפואי שעלול להיות חמור להימשך לאורך זמן ולפגוע בתפקוד שלנו. הדיכאון משפיע על דרכי החשיבה שלנו, על איך אנחנו מרגישים ואיך אנחנו פועלים ועלול לגרום לפגיעה משמעותית ומתמשכת בתפקוד היומיומי שלנו.

כמה אנשים סובלים מדיכאון -

דיכאון מהווה את הסיבה השניה למוגבלות בעולם לפי ארגון הבריאות העולמי. מעל ל 300 מליון אנשים בעולם סובלים מדיכאון. דיכאון עלול לפגוע ב 4-10% מהאוכלוסיה. הסיבות לדיכאון אינן ידועות במדויק. 

סימפטומים של דיכאון -

לדיכאון ביטויים רגשיים וגופניים. הסימפטומים שלו יכולים להיות בדרגה קלה עד חמורה ולכלול בין השאר - תחושת אשם וחוסר ערך, מחשבות על מוות או התאבדות, תחושת עצבות וחוסר תכלית, שינויים בתאבון ובשינה, עייפות, קשיי ריכוז, איבוד עניין והנאה, חוסר סובלנות ורגזנות,איבוד החשק המיני, כאבי ראש, חוסר שקט נפשי. דיכאון מבוטא בצורות שונות אצל אנשים שונים. צעירים מול מבוגרים, זקנים מול ילדים, נשים לעומת גברים. אחוז הנשים שסובלות מדיכאון גבוה מאחוז הגברים. הוא יכול לבוא לביטוי אצל אנשים שונים בצורה קלה ולתקופות קצרות או בצורה חמורה קשה ולאורך זמן ארוך.

סוגים שונים של דיכאון -

יש סוגים שונים של דיכאון :

דיכאון קליני-מז'ורי - דיכאון חמור ומתמשך. עלול להביא אף למחשבות אובדניות.

דיסתימיה - דיכאון מתמשך : דיכאון הנמשך לאורך זמן אך יכול להופיע בעוצמה נמוכה יותר מדיכאון קליני.

הפרעת דיכאון וויסתית : דיכאון המופיע בהתאם למחזור החודשי. 

הפרעת ויסות מצב רוח : התפרצויות זעם ושינויי מצב רוח. עלול לפגוע בילדים. 

תת סוגי דיכאון נוספים כוללים דיכאון אחרי לידה , דיכאון פסיכוטי ודיכאון חורף. אנשים בגיל השלישי פגיעים לדיכאון. קיימות הבחנות אבחוניות נוספות רבות לדיכאון. 

גורמי סיכון לדיכאון -

גנטיקה - אם אחד מתאומים זהים סובל מדיכאון יש 70% סיכוי שגם התאום שלו יסבול. מי שאחד מבני משפחתו הקרובה סובל מדיכאון יש סיכוי גבוה יותר שיסבול מדיכאון ממי שאין לו קרובים שסובלים מדיכאון.

מאפייני אישיות : לאנשים פסימיים מטבעם, בעלי הערכה עצמית נמוכה ופגיעים ללחץ יש סיכוי גבוה יותר לחוות דיכאון.

גורמים סביבתיים : חשיפה מתמשכת לאלימות, חיי עוני, הזנחה, התעללות פיזית או נפשית, פגיעה מינית או פיסית בילדות . אירועי חיים כבעיות בריאותיות , איבוד אנשים קרובים, לידה, קשיים כלכליים, פיטורין, בידוד חברתי גורמים לפגיעות לדיכאון

ביוכימיה : הבדלים בכימיקלים מסויימים במוח עלולים להגדיל את הסיכון לדיכאון. הפרשת הורמונים שונים עלולה להשפיע על התפתחות דיכאון

שימוש בחומרים : סמים מסוגים שונים עלולים לגרום לפגיעות לדיכאון

טיפול בדיכאון -

קיימים טיפולים רבים לדיכאון בהתאם למאפיינים הספציפיים ולהחלטת הרופא המטפל. הטיפול היעיל ביותר לדיכאון ברוב המקרים הוא שילוב של טיפול תרופתי עם פסיכותרפיה. פעילות גופנית, סדר יום תזונה ושעות שינה מאוזנות מסייעות בהימנעות מדיכאון.

טיפול בדיכאון -

CBT טיפול קוגניטיבי התנהגותי נחשב לטיפול יעיל בדיכאון. הטיפול יכול להינתן בפני עצמו או בשילוב עם טיפול תרופתי.

הטיפול בדיכאון דורש את שיתוף הפעולה של המטופל ומוטיבציה להתמודד. לכן במקרים של דיכאון חמור וכשהמטופל לא מסוגל לשיתוף פעולה אקטיבי בטיפול טיפול CBT קוגניטיבי התנהגותי אינו מומלץ ובלתי יעיל.

במסגרת הטיפול יבחן המטופל ביחד עם המטפל את ראיית העולם שלו את מחשבותיו ואת התנהגותו. הטיפול מנסה לזהות דפוסי חשיבה שליליים ולהחליף אותם במחשבות והתנהגויות יעילות וחיוביות יותר. האם אפשר לבחון ואף להטיל ספק במחשבות הפסימיות שיש לנו ביחס לעולם ? - האם אפשר להסתכל על מה שקורה בצורה אחרת ולאוו דווקא שלילית ?. האם הכל שחור מסביבנו והאם לעולם לא נוכל להצליח ? האם אפשר לבחון ואף להטיל ספק במחשבות השליליות שלנו כלפי עצמנו - האם אנחנו אשמים בכל ? האם אנחנו באמת חסרי כל ערך ? האם באמת לא נוכל להרגיש מאושרים אף פעם ? האם אפשר לבחון ואף להטיל ספק במחשבות השליליות ביחס לעתיד שלנו ? האם נישאר לנצח במצב רע ושום דבר לא יכול להשתנות לטובה ?

ננסה במסגרת הטיפול להחליף חלק מהמחשבות הדכאוניות והבלתי יעילות במחשבות רציונליות ואדפטיביות יותר שיאפשרו לנו לראות את הדברים בצורה אופטימית מעט יותר. ננסה לבדוק ולבחון את הקשר בין התפתחות הדיכאון והופעת הסימפטומים שלו לבין בעיות וקשיים בינאישיים שהתמודדנו איתם. אובדן אנשים קרובים ואהובים, גירושין, וקונפליקטים עם הקרובים לנו.

הטיפול מורכב מטיפול קוגניטיבי שמתמקד בזיהוי המחשבות ונסיון להחלפתן ביעילות יותר וטיפול התנהגותי המתמקד בשינוי דפוסים של התנהגות שפוגעים במצב הרוח שלנו והחלפתם בדפוסי התנהגות יעילים יותר.

הטיפול ב cbt המרכז לטיפול קוגניטיבי התנהגותי בתל אביב בדיכאון יכול לכלול אם נעריך שיש בזה תועלת גם ליווי טיפולי בשטח עם המלווים המקצועיים שלנו לתרגול שינוי ההתנהגות. 

 

 

 

 

האם אני בדיכאון ?

מצורף שאלון קצר. אין להסתמך או לפעול בשום צורה כתוצאה מהשאלון או לייחס חשיבות לתוצאותיו. אבחון וטיפול יעשו על ידי מי שהוסמך לכך ועל ידו בלבד. 

האם היו לך מחשבות אובדניות ?

האם אתה מיואש לגבי העתיד ? חסר תקווה ? 

האם אתה חש חוסר מנוחה לאחרונה ?

האם דפוסי השינה שלך השתנו לאחרונה ? האם אתה ישן יותר ? ישן פחות ? 

האם יש שינוי במשקל שלך ?

האם אין לך עניין בפעילויות שפעם נהנת מהן ?

האם יש לך רגשי אשמה ? 

האם יש לך חרטה על העבר ? 

מצורף סרטון של ארגון הבריאות העולמי על דיכאון -

bottom of page